Ιερώνυμος Καλετσάνος, Βίκυ Λέκκα φωτό: Αλέξανδρος Μανικάκης© |
Ἐσθιόντων δὲ αὐτῶν λαβὼν ὁ ᾿Ιησοῦς τὸν ἄρτον καὶ εὐχαριστήσας ἔκλασε καὶ ἐδίδου τοῖς μαθηταῖς καὶ εἶπε· λάβετε φάγετε· τοῦτό ἐστι τὸ σῶμά μου· καὶ λαβὼν τὸ ποτήριον καὶ εὐχαριστήσας ἔδωκεν αὐτοῖς λέγων· πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες· τοῦτο γάρ ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν. λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι οὐ μὴ πίω ἀπ᾿ ἄρτι ἐκ τούτου τοῦ γενήματος τῆς ἀμπέλου ἕως τῆς ἡμέρας ἐκείνης ὅταν αὐτὸ πίνω μεθ᾿ ὑμῶν καινὸν ἐν τῇ βασιλείᾳ τοῦ πατρός μου. Καὶ ὑμνήσαντες ἐξῆλθον εἰς τὸ ὄρος τῶν ἐλαιῶν.
Κατά Ματθαίον: 26, 26-30
Η Θεία Ευχαριστία ή Θεία Κοινωνία ή Αγία Κοινωνία ή Θεία Μετάληψη ή Δείπνο του Κυρίου θεωρείται για τον Χριστιανισμό η πιο σπουδαία, η πιο ιερή, η πιο άγια στιγμή της ζωής ενός Χριστιανού. Το μεγάλο μυστήριο ιδρύθηκε από τον Ιησού Χριστό το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Ενώ ο Κύριος έτρωγε με τους μαθητές του, πήρε στο χέρια του τον άρτο, ευχαρίστησε τον Πατέρα του, έκοψε σε τεμάχια τον άρτο και είπε: «Λάβετε, φάγετε τούτο εστί το σώμα μου». Στη συνέχεια, πήρε το ποτήρι με τον οίνο, πάλι ευχαρίστησε τον Θεό και το πρόσφερε στους μαθητές λέγοντας: «Πίετε εξ αυτού πάντες. Τούτο γαρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης, το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών».
Η Θεία Ευχαριστία έχει δύο όψεις. Είναι μυστήριο και θυσία. Μυστήριο, γιατί ο άρτος και ο οίνος με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Κυρίου. Θυσία, γιατί επαναλαμβάνεται αναίμακτα η σταυρική θυσία του Γολγοθά. Η Θεία Μετάληψη προσφέρεται σε ανάμνηση του λυτρωτικού θανάτου και της αναστάσεως του Ιησού Χριστού, αλλά και για δοξολογία και ευχαριστία του, για την ανάπαυση των κεκοιμημένων Ορθόδοξων Χριστιανών και, τέλος, για βοήθεια και συγχώρεση αυτών που συμμετέχουν στο μυστήριο.